Οικολογική και οικονομική οδήγηση: για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας!

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές έννοιες και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας…

Να αναφέρουμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στο θέμα “οικονομία” και κατ’ επέκταση “οικολογία”.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να περιορίζεται στο μέγιστο η χρήση του οχήματος, να μην χρησιμοποιούμε δηλαδή το αυτοκίνητο ακόμα και για το περίπτερο στα 100 μέτρα από την οικία μας!

Εάν πάλι είναι απαραίτητη η χρήση του, λόγω του όγκου των αγαθών που θα αγοράσουμε, καλό θα είναι να απενεργοποιηθεί ο κινητήρας κατά την διάρκεια που βρίσκεται σε αναμονή. Επίσης, ο χειρισμός του οδηγού να είναι ήρεμος και χωρίς απότομες επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις. Καλό θα είναι επίσης τα φορτία να βρίσκονται στο χώρο των αποσκευών και όχι σε σχάρα οροφής και τα παράθυρα να είναι κλειστά, έτσι ώστε να περιορίζεται η αντίσταση  του αέρα, γιατί στην αντίθετη περίπτωση αυξάνεται η κατανάλωση του οχήματος.

Να αναφερθούμε τώρα και στο όχημα, στην κατάσταση δηλαδή που πρέπει αυτό να βρίσκεται ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει λοιπόν το αυτοκίνητο να είναι σε καλή κατάσταση, να έχει γίνει το σέρβις στα σωστά χιλιόμετρα, καθώς και να ελέγχονται τα ελαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να έχουν την σωστή πίεση αέρα.

Με λίγα λόγια, όλα τα συστήματα του οχήματος πρέπει να εποπτεύονται συχνά για να έχει μια σωστή λειτουργία .

Καλό θα είναι επίσης οτιδήποτε αναλώσιμο αντικαθιστούμε να φροντίζουμε για την ανακύκλωσή του.

Ακόμα και στην καθαριότητά του σωστό είναι να χρησιμοποιούμε οικολογικά υλικά.

Αν ακολουθήσουμε λοιπόν μερικά απλά πραγματάκια στην καθημερινότητά μας, το όφελος θα είναι πολλαπλό και στην τσέπη μας και στο περιβάλλον που θα παραδοθεί στα παιδιά μας!