Πεζός και Κυκλοφοριακή Αγωγή: μια κρίσιμη πτυχή στην αγωγή των παιδιών!

Από την προσχολική ηλικία καλό θα είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά για την σωστή κίνησή τους όταν χρειαστεί να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα.

Όταν από νωρίς μάθουν σωστά να κυκλοφορούν ως πεζοί, τότε περνώντας τα χρόνια θα μειωθούν αισθητά τα ατυχήματα και θα υπάρχει μια ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Ας δώσουμε μερικές συμβουλές για την ασφάλειά μας όταν κυκλοφορούμε ως πεζοί:

  • Εντός κατοικημένης περιοχής θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε τα πεζοδρόμια κατά τις μετακινήσεις μας, διότι αυτός είναι ο σκοπός τους.
  • Αν -για οποιοδήποτε λόγο- δεν μπορέσουμε να είμαστε πάνω σε πεζοδρόμιο, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περνάμε -αν τα καταφέρουμε- πίσω από τα σταθμευμένα οχήματα μακριά από την κυκλοφορία.
  • Όταν χρειαστεί να περάσουμε κάθετα τον δρόμο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την διάβαση πεζών και φυσικά με την προϋπόθεση να ελέγχονται από μακριά τα οχήματα που έρχονται αν μας έχουν αντιληφθεί.
  • Αν πάλι η κίνηση μας είναι παράλληλη με την κυκλοφορία, αυτό πρέπει να γίνεται αντίθετα από την φορά των οχημάτων και όσο γίνεται στο άκρο του δρόμου.
  • Καλό θα είναι κατά τις νυχτερινές  ώρες να είμαστε ενδεδυμένοι με ρούχα έντονων χρωματισμών και -αν γίνεται- να έχουμε και κάποια ανακλαστικά πάνω μας, αν δεν έχει φωτισμό ο δρόμος που θα κινηθούμε. Εκτός όλων των άλλων που έχουμε προαναφέρει, καλό θα είναι να κρατάμε και ένα φακό.
  • Όταν χρειαστεί να διασχίσουμε ένα δρόμο που βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής, απαιτείται να είναι η προσοχή μας τεταμένη, διότι τα οχήματα αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σημεία του δρόμου που μπορούμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια είναι εκτός της οριογραμμής και όσο γίνεται στο άκρο και αντίθετα από την ροή της κυκλοφορίας.
  • Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι και ως πεζοί πρέπει να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλιώς θα μας επιβληθεί το ανάλογο πρόστιμο, όταν δηλαδή δεν σεβόμαστε τους φωτεινούς σηματοδότες ή όταν δεν χρησιμοποιούμε σωστά τις διαβάσεις.

Με λίγα λόγια, η Κυκλοφοριακή Αγωγή πρέπει να είναι πρωταρχικό μας μέλημα από τα πρώτα χρόνια των παιδιών για να έχουμε μια σωστή βάση!