Αναπηρίες και Οδήγηση: τι πρέπει να σημαίνει “πολιτισμός”!

Πολλών ειδών αναπηρίες έχουν από την γέννησή τους ορισμένοι άνθρωποι, άλλοι πάλι τις αποκτούν κατά την διάρκεια της ζωής τους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι τυχόν παραπληγίες θα απαγορεύσουν στα συγκεκριμένα άτομα να οδηγούν.

Κάθε παραπληγικό άτομο έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί νόμιμα ένα όχημα, και φυσικά αυτό θα ανεβάσει την ψυχολογία του στα ύψη διότι θα νοιώθει κατά την ώρα της οδήγησης ότι κάνει κάτι χωρίς να έχει την βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου.

Υπάρχει το κέντρο “Ηνίοχος” το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκτίμηση των ικανοτήτων ατόμων με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να δουν αν είναι ικανοί να οδηγήσουν σωστά και με ασφάλεια ένα όχημα, είτε με την βοήθεια τεχνικών μελών, είτε με διάφορες διασκευές που θα κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται το κάθε όχημα για να βγει στην κυκλοφορία με ασφάλεια.

Φυσικά η διαδικασία ολοκλήρωσης γίνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Συγκοινωνιών έπειτα από την εξέταση που γίνεται από ειδική επιτροπή μηχανολόγων.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία των εξετάσεων για απόκτηση άδειας οδήγησης, αφού πρώτα κριθούν κατάλληλοι από τούς γιατρούς.

Τα παραπληγικά άτομα αν βοηθηθούν από τους κατάλληλους και καταφέρουν να οδηγήσουν θα βοηθηθούν σημαντικά στην πορεία της ζωής τους.

Να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο ότι -επειδή υπάρχουν πολλών ειδών αναπηρίες- ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση τις προϋποθέσεις που χρειάζεται το όχημα για να φτιαχτούν οι συγκεκριμένες διασκευές που θα καθιστούν την οδήγηση άνετη και ασφαλή, καθώς και τους κωδικούς που θα βάλουν οι ειδικευμένοι γιατροί για να φτιαχτούν οι διασκευές.

Καλό θα είναι και οι υπόλοιποι οδηγοί σε όλες τις μετακινήσεις τους να φροντίζουν να μην δυσκολεύουν τα παραπληγικά άτομα, ούτε να παρκάρουν στις θέσεις που προβλέπονται για αυτούς, αλλά ούτε να κλείνουν ράμπες που βοηθούν  τα αναπηρικά αμαξίδια.

Στα οχήματα με διασκευές που χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπηρία υπάρχουν ειδικά σήματα που προβλέπονται από τον Κ.Ο.Κ., καθώς και σε όλους τους χώρους στάθμευσης, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ότι δεν ήξεραν και γι’ αυτό τους παρεμπόδισαν.

Σεβασμός στις αναπηρίες! Δεν ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι να είναι διαφορετικοί!