Καλοκαιρινές διακοπές και ασφάλεια οικίας: Προφυλάξεις για χαλαρές διακοπές

Κάθε καλοκαίρι, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ανυπομονούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι καλοκαιρινές αυτές στιγμές προσφέρουν χαλάρωση, διασκέδαση και ξεκούραση. Ωστόσο, η  ασφάλεια της οικίας είναι μια συνηθισμένη παράλειψη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ανεξαρτήτως του αν θα είστε μακριά για λίγες ημέρες ή περισσότερο, οι ακόλουθες προφυλάξεις είναι κρίσιμες για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας ανενόχλητοι:

  • Κλείστε καλά τα παράθυρα και τις πόρτες, ασφαλίζοντας τα σωστά: Πριν αναχωρήσετε, βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού σας είναι κλειστά και κλειδωμένα. Ελέγξτε τις πιθανότητες πρόσβασης στο σπίτι, όπως οι πίσω πόρτες ή τα παράθυρα στο ισόγειο, και βεβαιωθείτε ότι είναι εξίσου ασφαλή.
  • Χρησιμοποιήστε ασφάλεια: Ενεργοποιήστε το συναγερμό του σπιτιού σας πριν φύγετε. Αυτό περιλαμβάνει τον συναγερμό, αν υπάρχει, και τον αυτοματισμό των φώτων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει επιτυχώς τυχόν απόπειρες διαρρήξεων.
  • Μην αφήσετε κλειδιά στις εύκολα προσβάσιμες θέσεις: Αποφύγετε να αφήσετε κλειδιά σε ορατές ή εύκολα προσβάσιμες θέσεις, όπως το κλειδί κάτω από το χαλί ή στην εσωτερική πλευρά της πόρτας. Οι διαρρήκτες είναι έμπειροι και μπορεί να εντοπίσουν τα κλειδιά και να εισέλθουν στο σπίτι.
  • Ζητήστε από κάποιον να ελέγχει το σπίτι σας: Ζητήστε από έναν φίλο ή οικογενειακό μέλος να ελέγχει το σπίτι σας κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο του συναγερμού, των σωληνώσεων και της ηλεκτρονικής ασφάλειας. Όπως και να περνάει από το σπίτι παραμένοντας στον εξωτερικό χώρο της αυλής για λίγη ώρα, αν υπάρχει.
  • Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές: Πριν φύγετε, απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν είναι απαραίτητες, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές, κλιματιστικά κ.λπ. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και επιπλέον θα εξοικονομήσει ενέργεια.
  • Μην αναφέρετε τις διακοπές σας δημόσια: Αποφύγετε να αναφέρετε τις λεπτομέρειες των καλοκαιρινών σας διακοπών σε κοινωνικά μέσα ή σε δημόσια θέση. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να περιέλθουν σε λάθος χέρια και να εκθέσουν το σπίτι σας σε κίνδυνο. Καλό θα είναι να ξέρουν ελάχιστοι για τις διακοπές μας.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών, η ασφάλεια του σπιτιού σας πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα. Με λίγες απλές προφυλάξεις, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το αγαπημένο σας σπίτι θα παραμείνει ασφαλές και ανέπαφο κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας με ηρεμία και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις χωρίς ανησυχίες για το σπίτι σας.

Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε το σπίτι μας όπως το αφήσαμε φεύγοντας και για οικονομικούς λόγους αλλά και ψυχολογικούς!