Χαρταετός και οδική ασφάλεια

Κάθε χρόνο το έθιμο του χαρταετού ειδικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές -αλλά και όχι μόνο- κρύβει κάποιους κινδύνους που πρέπει να έχουμε όλοι στην άκρη του μυαλού μας για να αποφύγουμε καταστάσεις καμία φορά μη αναστρέψιμες.

Για παράδειγμα, όταν ένας χαρταετός πέσει εντός κατοικημένης περιοχής εκτός από το πρόβλημα με το ρεύμα ή όποια άλλα καλώδια μπορεί να μπλέξει με τις ανάλογες συνέπειες, αυτό που θα μας απασχολήσει εμάς είναι το τι γίνεται με το σπάγκο που θα υπάρχει σε πολλά μέτρα παρατημένος στο οδόστρωμα.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μπλέξει σε ένα αυτοκίνητο και να προκαλέσει υλικές ζημιές. Υπάρχει όμως περίπτωση να μπλέξει σε όχημα και περνώντας δίπλα από κάποιον πεζό να του προκαλέσει κάποιο έγκαυμα ή κόψιμο. Αν μάλιστα είναι άτυχος και τον «πιάσει» σε κακό σημείο, ακόμα και ο ακρωτηριασμός είναι πιθανός.

Φανταστείτε να έχει μπλέξει σε ύψος περίπου 1.50 μέτρο και να περάσει ένα παιδάκι με ποδήλατο ή ένας μοτοσικλετιστής. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και του αποκεφαλισμού.

Όταν βέβαια υπάρχουν τέτοιου είδους σπάγκοι και εκτός κατοικημένης περιοχής, θα μπορούσε το ατύχημα να ήταν ακόμα πιο σοκαριστικό λόγω μεγαλύτερης ταχύτητας.

Καλό θα είναι λοιπόν όλοι οι οδηγοί αυτές τις τρεις με τέσσερις μέρες πριν και μετά να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους -ειδικά με μηχανή- και να φοράνε πάντα τον προστατευτικό εξοπλισμό πάνω στο δίκυκλο.